Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 400g filetów z udek kurczaka
- 50g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 marchewka
- 100g suszonych pomidorów
- 120g koziego sera
sos beszamelowy:
- 30g masła
- 30g mąki
- 300g mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Podgotować kaszę jaglaną w osolonym wrzątku przez 5 min. - odcedzić i ułożyć w naczyniach żaroodpornych.
Cebulę, czosnek i mięso zmielić, dodać przyprawy, startą marchewkę i pokrojone pomidory - wymieszać i ułożyć na kaszy jaglanej.
Sos:
Z wyżej podanych składników przygotować sos beszamelowy - sposób przygotowania tu.
Polać mięso sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku przez 35-40 min.
Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWielbiciele kaszy jaglanej powinni być zadowoleni :)
UsuńPani Joasiu, wykorzystałam przepis na dzisiejszy obiad i jestem bardzo bardzo zadowolona! Od kilku dobrych miesięcy jestem wielką fanką kaszy jaglanej, jednocześnie do tej pory robiłam z nią głównie "jednogarnkowe", studenckie dania. Zapiekanka sprawdza się super w wersji bardziej "wykwintnej" =)
OdpowiedzUsuńZ przepisem rozminęłam się w dwóch rzeczach - gotowałam kaszę trochę ponad 10 minut, plus nie miałam możliwości zmielenia mięsa - pokroiłam w b. drobną kostkę. Wyszły 4 solidne porcje. Zapamiętuję i polecam! =)
Marta Karaś
Martusiu, baaaardzo się cieszę, że smakowało :-) Jaglankę też bardzo lubię, to niezwykle wdzięczna kaszunia :P
UsuńPolecam się na przyszłość :)