Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżki mąki
- szczypta tymianku
- 1/2 soli
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki żurawiny
Wątróbkę oczyścić z błon, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką - wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
Jabłko obrać, usunąć ogryzek i pestki - pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić dodając łyżeczkę cukru, następnie dodać jabłko, cynamon i żurawinę - chwilę razem poddusić.
Wątróbkę usmażyć osobno, pod koniec doprawić solą, dodać przygotowane wcześniej składniki - wymieszać i chwilkę razem poddusić.
Podawać na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, gdyż taka wątróbka smakuje najlepiej.
Smacznego!
Ciekawy ten dodatek żurawiny i cynamonu :)
OdpowiedzUsuńLubię wątróbkę z owocowymi dodatkami :)
Usuń