poniedziałek, 2 marca 2015

Wątróbka z jabłkiem, żurawiną i cynamonem



Składniki:
  • 500g wątróbki drobiowej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżki mąki
  • szczypta tymianku
  • 1/2 soli
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki żurawiny


Wątróbkę oczyścić z błon, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką - wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Cebulę obrać i pokroić w ósemki.

Jabłko obrać, usunąć ogryzek i pestki - pokroić w kostkę.

Cebulę zeszklić dodając łyżeczkę cukru, następnie dodać jabłko, cynamon i żurawinę - chwilę razem poddusić.

Wątróbkę usmażyć osobno, pod koniec doprawić solą, dodać przygotowane wcześniej składniki - wymieszać i chwilkę razem poddusić.

Podawać na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, gdyż taka wątróbka smakuje najlepiej.


Smacznego!

2 komentarze: