sobota, 19 kwietnia 2014

Tarta z mascarpone i daktylami

Leciutka i delikatna tarta z mascarpone i daktylami


Składniki:
ciasto:
  • 300g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
masa:

  • 250g mascarpone
  • 50g gęstego soku (np. marchew-banan-jabłko)
  • 30g cukru pudru
  • 20g mąki
  • 1 jajko
  • daktyle ok. 200g
krem:

  • 250g mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 10g cukru
  • szczypta soli
  • 250g mascarpone


Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, następnie posiekać z zimnym masłem.

Dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto.

Rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wykleić formę do tart i włożyć do lodówki na min. 30min.

Nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć np. grochem lub fasolą (lub specjalnymi kuleczkami do tarty)

Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 min.


Masa:

Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać sok, mąkę i jajko - wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

Daktyle posiekać i posypać nimi masę.

Piec na złoto w 180C przez ok. 25min. 

Ostudzić.


Krem:

Z mleka, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej, cukru i soli ugotować budyń. 

Ostudzić, następnie wymieszać z mascarpone i rozsmarować na tarcie.

Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. O mniam, ależ to smakowicie wygląda... Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z innej beczki, przed chwilą szukałam sernika, który chciałabym podać do niedzielnej kawki, na stronie Malinowe Pocałunki znalazłam identyczny jak Twój , puszysty sernik, te same składniki, te same czasy pieczenia. Chyba plagiat :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację :)
      Niestety wygląda na to, że rzeczywiście skopiowali przepis :( No cóż....

      Usuń