Leciutka i delikatna tarta z mascarpone i daktylami
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki
- 50g cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
masa:
- 250g mascarpone
- 50g gęstego soku (np. marchew-banan-jabłko)
- 30g cukru pudru
- 20g mąki
- 1 jajko
- daktyle ok. 200g
krem:
- 250g mleka
- 1 cukier waniliowy
- 40g mąki ziemniaczanej
- 10g cukru
- szczypta soli
- 250g mascarpone
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, następnie posiekać z zimnym masłem.
Dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto.
Rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wykleić formę do tart i włożyć do lodówki na min. 30min.
Nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć np. grochem lub fasolą (lub specjalnymi kuleczkami do tarty)
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 min.
Masa:
Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać sok, mąkę i jajko - wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Daktyle posiekać i posypać nimi masę.
Piec na złoto w 180C przez ok. 25min.
Ostudzić.
Krem:
Z mleka, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej, cukru i soli ugotować budyń.
Ostudzić, następnie wymieszać z mascarpone i rozsmarować na tarcie.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
O mniam, ależ to smakowicie wygląda... Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń:) Polecam!
UsuńJa z innej beczki, przed chwilą szukałam sernika, który chciałabym podać do niedzielnej kawki, na stronie Malinowe Pocałunki znalazłam identyczny jak Twój , puszysty sernik, te same składniki, te same czasy pieczenia. Chyba plagiat :-(
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację :)
UsuńNiestety wygląda na to, że rzeczywiście skopiowali przepis :( No cóż....