Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest to, że mój M. nie cierpi pomidorówki, a tą określił mianem pysznej!
Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 ziemniak
- 1 duża marchewka
- 2 suszone papryczki chilli
- woda
- kostka rosołowa
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 pomidory
- 150g śmietany 30%
- słonecznik
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i poddusić 3min. na oliwie. Dodać pokrojonego ziemniaka - zblendować.
Dodać marchewkę pokrojoną w słupki, papryczki, wodę i przyprawy - gotować 10 min. w temperaturze 90C.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę - dodać do zupy - gotować 15min. w temperaturze 90C.
Pod koniec gotowania zaprawić śmietaną.
Podawać ze świeżą bazylią i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Smacznego!
słonecznik, to świetny dodatek. Na pewno korzystnie wpływa na smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
Usuńświetny pomysł:) takiej zupy jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń