wtorek, 27 maja 2014

Zapiekane szparagi

Lubicie szparagi? Jeśli tak, ta propozycja jest dla Was!

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • puszka pomidorów (obranych, pokrojonych) - 400g
  • świeża bazylia - kilka listków
  • 500g zielonych szparag
  • 4 plasterki szynki jamon serrano
  • 40g mąki
  • 40g masła
  • 250g wody z gotowania szparag
  • 120g śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • 2 żółtka
  • parmezan


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć do naczyń żaroodpornych.

Polać ziemniaki pomidorami i sosem z puszki, posypać świeżą, posiekaną bazylią.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki - ugotować we wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Odcedzić - część wody zachować!

5-6 szparag zawinąć w szynkę - ułożyć na warstwie z ziemniaków i pomidorów.

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie rozprowadzić, by nie było grudek. Dodać wodę z gotowania szparag, śmietankę oraz przyprawy (płaską łyżeczkę soli, pieprzu i cukru, szczyptę gałki muszkatołowej) - gotować przez ok. 6 min. stale mieszając. Dodać żółtka - wymieszać i zalać sosem zapiekanki.

Posypać startym parmezanem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250C przez ok. 12 min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super pomysł na obiad :-) wszystko co lubię :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie https://www.facebook.com/kulinarneszalenstwamaniusi

    OdpowiedzUsuń