Lubicie szparagi? Jeśli tak, ta propozycja jest dla Was!
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- puszka pomidorów (obranych, pokrojonych) - 400g
- świeża bazylia - kilka listków
- 500g zielonych szparag
- 4 plasterki szynki jamon serrano
- 40g mąki
- 40g masła
- 250g wody z gotowania szparag
- 120g śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- cukier
- 2 żółtka
- parmezan
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć do naczyń żaroodpornych.
Polać ziemniaki pomidorami i sosem z puszki, posypać świeżą, posiekaną bazylią.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki - ugotować we wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Odcedzić - część wody zachować!
5-6 szparag zawinąć w szynkę - ułożyć na warstwie z ziemniaków i pomidorów.
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie rozprowadzić, by nie było grudek. Dodać wodę z gotowania szparag, śmietankę oraz przyprawy (płaską łyżeczkę soli, pieprzu i cukru, szczyptę gałki muszkatołowej) - gotować przez ok. 6 min. stale mieszając. Dodać żółtka - wymieszać i zalać sosem zapiekanki.
Posypać startym parmezanem.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250C przez ok. 12 min.
Smacznego!
uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad :-) wszystko co lubię :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie https://www.facebook.com/kulinarneszalenstwamaniusi