Dzisiejsza propozycja na obiad to mega duże ravioli z mięsem wołowym i warzywami - pycha!
Składniki:
ciasto:
- 250g ciepłej wody
- 560g mąki
- 1 jako
- 10g oliwy
farsz:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- masło
- 2 małe cebulki
- 50g marchewki
- 50g cukinii
- 50g fety
- 50g żółtego sera
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić do dłoni .
Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę - zeszklić na maśle; Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i cukinię - chwilę poddusić.
Wymieszać warzywa z mięsem, rozdrobnioną fetą i żółtym serem - doprawić.
Pierogi:
Ciasto podzielić na 4 części.
Rozwałkować 2 części (resztę zawinąć w wilgotną ściereczkę kuchenną, by nie wysychało). Na jednym placku ciasta ułożyć kulki z farszu (każda zrobiona z kopiatej łyżeczki) w pewnej odległości od siebie, przykryć drugą częścią. Stempelkiem do ravioli wykroić pierożki.
Powtórzyć z pozostałym ciastem i farszem :)
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 5min. od wypłynięcia.
Po odcedzeniu przelać zimną wodą.
Podawać z zarumienioną cebulką.
[również świetnie smakują podsmażone]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz