Pyszne, lekkie, aromatyczne
Składniki:
- liście kapusty (12 sztuk + dodatkowe do wyłożenia garnka)
- 1 cebula
- masło klarowane
- 1 marchewka
- 2 woreczki kasy jaglanej
- 500g mięsa mielonego z indyka
- natka pietruszki
- trochę startego żółtego sera
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotować kapustę na gołąbki (sposób znajdziesz tu)
Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce - zeszklić na rozgrzanym klarowanym maśle.
Kaszę jaglaną ugotować w posolonym wrzątku (połowa czasu podanego na opakowaniu - u mnie 7 min.). Odcedzić i wymieszać z cebulą, marchewką, mięsem mielonym.
Dodać natkę pietruszki, ser oraz przyprawy - wymieszać.
Nakładać farsz na liście kapusty, zawinąć.
W na dnie szybkowara ułożyć liście kapusty, na nie położyć gołąbki, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego - udusić w szybkowarze (do puszczenia pary, potem wyłączyć - jeśli nie macie szybkowaru, wydłużyć czas gotowania do uzyskania miękkości)
W na dnie szybkowara ułożyć liście kapusty, na nie położyć gołąbki, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego - udusić w szybkowarze (do puszczenia pary, potem wyłączyć - jeśli nie macie szybkowaru, wydłużyć czas gotowania do uzyskania miękkości)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz