sobota, 8 października 2016

Gołąbki z kaszą jaglaną

Pyszne, lekkie, aromatyczne 

Składniki:
  • liście kapusty (12 sztuk + dodatkowe do wyłożenia garnka)
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • 1 marchewka
  • 2 woreczki kasy jaglanej
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • natka pietruszki
  • trochę startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego


Przygotować kapustę na gołąbki (sposób znajdziesz tu)

Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce - zeszklić na rozgrzanym klarowanym maśle.

Kaszę jaglaną ugotować w posolonym wrzątku (połowa czasu podanego na opakowaniu - u mnie 7 min.). Odcedzić i wymieszać z cebulą, marchewką, mięsem mielonym.

Dodać natkę pietruszki, ser oraz przyprawy - wymieszać.

Nakładać farsz na liście kapusty, zawinąć.

W na dnie szybkowara ułożyć liście kapusty, na nie położyć gołąbki, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego - udusić w szybkowarze (do puszczenia pary, potem wyłączyć - jeśli nie macie szybkowaru, wydłużyć czas gotowania do uzyskania miękkości)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz