Nieco inna odmiana zupy z czerwonych buraczków - pycha :)
Składniki:
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 120g białej kapusty
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- 400g buraków
- 1 ziemniak
- 1500g bulionu
- Vegeta
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100g śmietanki 30%
- natka pietruszki
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić przez 3 min. na oliwie.
Kapustę poszatkować, marchewkę w talarki, buraki w cienkie zapałki , ziemniaka w kostkę - dodać warzywa dodać do podduszonej cebulki i czosnku, zalać bulionem dodać przyprawy.
Gotować 25 min. w temperaturze 90C.
Dodać ocet balsamiczny, zaprawić śmietanką.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz