wtorek, 15 września 2015

Zupa buraczkowa


Nieco inna odmiana zupy z czerwonych buraczków - pycha :)




Składniki:

  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 120g białej kapusty
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 400g buraków
  • 1 ziemniak
  • 1500g bulionu
  • Vegeta
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu Worcester

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 100g śmietanki 30%
  • natka pietruszki



Cebulę i czosnek posiekać i poddusić przez 3 min. na oliwie.

Kapustę poszatkować, marchewkę w talarki, buraki w cienkie zapałki , ziemniaka w kostkę - dodać warzywa dodać do podduszonej cebulki i czosnku, zalać bulionem dodać przyprawy.

Gotować 25 min. w temperaturze 90C.

Dodać ocet balsamiczny, zaprawić śmietanką.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz