sobota, 18 lipca 2015

Rogaliki z czarną porzeczką

Sezon na porzeczkę w pełni - czas na rogale :)


Składniki:
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 110g śmietanki 30%
  • 290 - 300g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 70g masła roślinnego
  • 75g smalcu
+
  • porzeczki
  • cukier trzcinowy




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić miękkie, ale ładnie odchodzące od rąk ciasto.

Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut

Podzielić ciasto na 3 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]


Na każdym ułożyć ok. 1,5 łyżeczki porzeczek, oprószyć cukrem 
[jeśli mamy słodkie porzeczki lub lubimy kwaśnawe wypieki, rezygnujemy z cukru] 

Zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.

Piec ok. 20 - 21 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

2 komentarze: