Sezon na porzeczkę w pełni - czas na rogale :)
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 110g śmietanki 30%
- 290 - 300g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 70g masła roślinnego
- 75g smalcu
+
- porzeczki
- cukier trzcinowy
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić miękkie, ale ładnie odchodzące od rąk ciasto.
Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut
Podzielić ciasto na 3 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć ok. 1,5 łyżeczki porzeczek, oprószyć cukrem
[jeśli mamy słodkie porzeczki lub lubimy kwaśnawe wypieki, rezygnujemy z cukru]
Zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 - 21 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć ok. 1,5 łyżeczki porzeczek, oprószyć cukrem
[jeśli mamy słodkie porzeczki lub lubimy kwaśnawe wypieki, rezygnujemy z cukru]
Zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 - 21 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Mmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń:P
Usuń