poniedziałek, 15 czerwca 2015

Bakłażan faszerowany



Składniki: [dla 2 osób]

  • 1 średni bakłażan
  • 100g kaszy jaglanej
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała puszki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki domowej Vegety
  • pieprz
  • 4 plasterki sera żółtego wędzonego


Bakłażana przekroić na pół i  wydrążyć - posolić (wydrążony miąższ także), odstawić na kilka minut, następnie opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Połówki bakłażana skropić oliwą, ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 10 min. Obrócić i podpiec również drugą stronę (10 min.)

Kaszę przelać wrzątkiem na durszlaku, następnie ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego (11 min). Odcedzić.

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle dodając cukier.

Wymieszać z kaszą i przecierem, doprawić Vegetą (+ ewentualnie solą) i pieprzem
[farsz powinien być dobrze doprawiony]

Nałożyć sporą ilość farszu do każdej 'łódeczki' bakłażnowej, posypać wędzonym serem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 15 min.
(sprawdzić bakłażana patyczkiem, czy jest miękki)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wypróbuję na pewno :) Uwielbiam zarówno bakłażana, jak i kaszę jaglaną:)

    OdpowiedzUsuń