Kapusta jest jednym z naszych ulubionych warzyw, a młoda w szczególności!
Jeszcze gorąca, parująca...
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 100g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
- 3 kiełbaski
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 bulion warzywny
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżka mąki
- 100g śmietanki (np. 30%)
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i kiełbasę pokroić w kosteczkę.
Kiełbaskę podsmażyć.
Wrzucić warzywa , kiełbasę, przecier i przyprawy do szybkowaru, podlać odrobiną wody - gotować 7min. od momentu puszczenia pary [w tradycyjnym garnku wydłużyć czas gotowania]
Dokładnie rozrobić mąkę w śmietance, wlać do kapusty, zagotować.
Smacznego!
Uwielbiam młodą kapustę, zazwyczaj robię ją trochę inaczej, ale z chęcią wypróbuje ten przepis!:-)
OdpowiedzUsuńChętnie poznam Twój sposób :)
Usuń