Składniki:
Spód:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- 60g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 750g mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g śmietany 30%
- 4 jajka
- 80g cukru
- 5 łyżek masła orzechowego
- 200g chałwy waniliowej
- 2 łyżki mąki
Polewa:
- 200g śmietany 30%
- 200g białej czekolady
Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30min.
Rozwałkować ciasto, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10min.
Masa:
Utrzeć mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Wbijamy po 1 jajku stale ubijając.
Dodać masło orzechowe, śmietanę i mąkę - wymieszać.
Dodać pokruszoną chałwę - delikatnie wymieszać.
Wylać masę na podpieczony spód - piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 60 min.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Śmietankę podgrzać do ok. 80C, rozpuścić w niej białą czekoladę połamaną na małe kawałki.
Gdy polewa nieco przestygnie, polać ciasto i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Piękne wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie, muszę taki zrobić;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie i podziel się wrażeniami :)
UsuńJakie to ciasto musi być pyyyszne!:)
OdpowiedzUsuńOj było :)
UsuńO mamuniu, ależ to musiało być pyszne...
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńA ja zrobilam, wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo mi miło, że przypadł do gustu :)