niedziela, 20 stycznia 2013

Pieczone ziemniaczki

Wspaniały dodatek do obiadu - pieczone ziemniaczki z boczusiem:

Składniki:
  • ziemniaki
  • kostka rosołowa
  • kilka plasterków boczku wędzonego
  • masło

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym płaską stroną do góry. Podlać odrobiną wody.

Kostkę rosołową skruszyć i posypać ziemniaczki.

Na każdej połówce położyć plasterek masła i boczku.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C aż będą miękkie (sprawdzamy wbijając patyczek) - z reguły wystarczy 30-35min. w zależności od ziemniaków.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kochanie Twój "Niedzielny gość" też miał tyle kropek- upiekłaś GO?????? Czy bezpieczne jest odwiedzanie Twojego domu?? Oczywiście żarcik jutro na obiad biedronka to znaczy się ziemniaczki na obiad:)

    OdpowiedzUsuń