ciasto:
* 70g masła
* 1 żółtko
* 100g mąki
* 10g cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
- masa krówkowa: 100g krówek + 40g masłą
* 40g orzechów włoskich (pokrojone)
* 30g rodzynek
* 10g jagły eksoandowane
Polewa:
* 70g masła
* 20g cukru
* 100g gorzkiej czekolady
* łyżka kakao
Ciasto:
Z podanych składników (zimne masło i jajko) zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać łyżkę lub dwie jogurtu/śmietany/maślanki. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki.
Po schłodzeniu oddzielać małe kulki, uformować płaskie krążki, ułożyć na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 7-8 min. do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Masa krówkowa:
Krówki wraz z masłem roztopić w rondelku stale mieszając. Po połączeniu składników i roztopieniu nałóż na zimne ciasteczka łyżką i maczaj w mieszance orzechów, rodzynek i kaszy jaglanej.
Polewa
W kąpieli wodnej roztop wszystkie składniki mieszając. Ciepłą polewą polej ciasteczka.
Włóż do lodówki do zastygnięcia.
Smaczenego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz