wtorek, 23 kwietnia 2024

Domowe jeżyki

 Składniki:

ciasto:

* 70g masła

* 1 żółtko

* 100g mąki

* 10g cukru

* 1 cukier waniliowy

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wierzch:

- masa krówkowa: 100g krówek + 40g masłą


* 40g orzechów włoskich (pokrojone)

* 30g rodzynek

* 10g jagły eksoandowane


Polewa:

* 70g masła

* 20g cukru

* 100g gorzkiej czekolady

* łyżka kakao


Ciasto:

Z podanych  składników (zimne masło i jajko) zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać łyżkę lub dwie jogurtu/śmietany/maślanki. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki.

Po schłodzeniu oddzielać małe kulki, uformować płaskie krążki, ułożyć na blaszce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 7-8 min. do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.


Masa krówkowa:

Krówki wraz z masłem roztopić w rondelku stale mieszając. Po połączeniu składników i roztopieniu nałóż na zimne ciasteczka łyżką i maczaj w mieszance orzechów, rodzynek i kaszy jaglanej.



Polewa

W kąpieli wodnej roztop wszystkie składniki mieszając. Ciepłą polewą polej ciasteczka.

Włóż do lodówki do zastygnięcia.


Smaczenego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz