Kapusta zasmażana jest doskonałym dodatkiem do wszystkich mięs - dziś towarzyszyła pieczeni
Składniki:
- 800g kapusty kiszonej
- 20-30g masła
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 - 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 - 2 łyżeczki Vegety
Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna i obgotować przez 20 min. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać cukier i zeszklić na roztopionym na patelni maśle.
Dodać odcedzoną kapustę oraz pozostałe składniki - zasmażać na niewielkim ogniu do czasu, gdy kapusta zmięknie i 'złapie' ładny kolor [ok. 70 - 75min]. Podczas smażenia mieszać od czasu do czasu oraz podlewać wodą.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
świetna do obiadu:)
OdpowiedzUsuń