piątek, 21 listopada 2014

Brukselka zapiekana z ziemniaczkami

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • olej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pomidor
  • ok. 15 brukselek
  • starty żółty ser
sos:
  • 35g masła
  • 35g mąki
  • 550g mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko


Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej dodając Vegetę, pieprz i paprykę - podsmażyć i ułożyć na dnie naczyń żaroodpornych.

Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę - zeszklić i wyłożyć na ziemniaki.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do naczyń.

Brukselkę przekroić na pół, zblanszować przez 4 min. w osolonym wrzątku - przełożyć do naczyń.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. 

Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-8 min.) Pod koniec dodać roztrzepane jajko energicznie mieszając - zalać sosem zapiekanki.

Posypać startym serem, zapiec w piekariku nagrzanym do 190C przez 40 min.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz