Składniki:
- 250g ryżu Basmati
- 150g szynki drobiowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 małego pora
- 1 gałązka naci selera
- Vegeta, sól, pieprz
- 35g masła
- 35g mąki
- 150g śmietanki (30%) - można zastąpić mlekiem ;)
- 150g mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- ser żółty
Ryż ugotować w osolonej wodzie odejmując 3min. od czasu podanego na opakowaniu.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę, cebulę i pora w cienkie talarki.
Cebulkę i marchewkę podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pora, posiekaną nać selera i szynkę drobiową - wymieszać.
Z masła, mąki, śmietany, mleka i gałki przygotować sos beszamelowy: przepis tu. Doprawić Vegetą i pieprzem.
W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę ryżu, warzyw z szynką - zalać sosem beszamelowym.
Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przz 30min.
Smacznego!
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń