niedziela, 1 września 2013

Chrupiące bagietki

Pyszne, pachnące i chrupiące bagietki - u nas rozeszły się błyskawicznie, pochłonięte z wołowiną w sosie :-)

Składniki: [3 sztuki]

  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 570g mąki
  • 300g gorącej wody (ale nie wrzątek)
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • oliwa 

Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną letniej wody.

Mąkę wymieszać z gorącą wodą.

Dodać sól - wyrobić gładkie, lśniące ciasto.

Posmarować niewielką ilością oliwy, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz. - można przyspieszyć czas wyrastania wkładając do piekarnika nagrzanego do temp. 50C)

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć ponownie krótko wyrobić, podzielić ciasto na 3 części.

Z każdej uformować dość długi, płaski prostokąt - złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku. 

Ułożyć na blaszce miejscem sklejenia do dołu. 

Ponownie zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min)

Piec w nagrzanym do 220C piekarniku  przez 20 min. 
(jeśli będą zbyt blade, wydłużyć czas pieczenia o 5 min)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie a i pracy przy nich dużo nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że coraz więcej osób "trąbi" że pszenna jest be, to takim bagietkom nigdy nie mówię nie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeee tam be :D:D
      Zawsze można zrobić z maki pełnoziarnistej :P

      Usuń