Pyszne, pachnące i chrupiące bagietki - u nas rozeszły się błyskawicznie, pochłonięte z wołowiną w sosie :-)
Składniki: [3 sztuki]
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 570g mąki
- 300g gorącej wody (ale nie wrzątek)
- 1,5-2 łyżeczki soli
- oliwa
Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną letniej wody.
Mąkę wymieszać z gorącą wodą.
Dodać sól - wyrobić gładkie, lśniące ciasto.
Posmarować niewielką ilością oliwy, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz. - można przyspieszyć czas wyrastania wkładając do piekarnika nagrzanego do temp. 50C)
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć ponownie krótko wyrobić, podzielić ciasto na 3 części.
Z każdej uformować dość długi, płaski prostokąt - złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku.
Ułożyć na blaszce miejscem sklejenia do dołu.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min)
Piec w nagrzanym do 220C piekarniku przez 20 min.
(jeśli będą zbyt blade, wydłużyć czas pieczenia o 5 min)
Smacznego!
Wyglądają smakowicie a i pracy przy nich dużo nie ma:)
OdpowiedzUsuńCudownie smakowały ze świeżym masełkiem :)))
UsuńMimo, że coraz więcej osób "trąbi" że pszenna jest be, to takim bagietkom nigdy nie mówię nie. :D
OdpowiedzUsuńEeee tam be :D:D
UsuńZawsze można zrobić z maki pełnoziarnistej :P
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń