wtorek, 7 maja 2024

Włoskie ciasteczka cantucci

 


Składniki:

* 100g migdałów

* 250g mąki

* szczypta soli

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* skórka otarta z 1 cytryny

* 100g cukru trzcinowego

* 2 jajka



Połączyć 50g drobno posiekanych migdałów, mąkę, sól, proszek do pieczenia, skórkę i cukier.


Dodać jajka i całe migdały  zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę śmietanki lub jogurtu)


Uformować wałek o grubości ok 4-5cm.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 min.


Wyciągnąć ostrożnie na deskę do krojenia, ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm.



Ułożyć na blaszce, piec w temperaturze 160C przez 10 min.


Przełożyć na drugą stronę i upiec w temperaturze 160C przez 12min.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz