Składniki:
* 100g migdałów
* 250g mąki
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* skórka otarta z 1 cytryny
* 100g cukru trzcinowego
* 2 jajka
Połączyć 50g drobno posiekanych migdałów, mąkę, sól, proszek do pieczenia, skórkę i cukier.
Dodać jajka i całe migdały zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę śmietanki lub jogurtu)
Uformować wałek o grubości ok 4-5cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 min.
Wyciągnąć ostrożnie na deskę do krojenia, ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm.
Ułożyć na blaszce, piec w temperaturze 160C przez 10 min.
Przełożyć na drugą stronę i upiec w temperaturze 160C przez 12min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz