Soczysta i aromatyczna - pieczeń z szynki wieprzowej
Składniki:
- szynka wieprzowa (moja miała 1,2kg)
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz kolorowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- cebula
- 2 marchewki
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, szynkę nakłuć ostrym, wąskim nożem - naszpikować czosnkiem z obu stron.
Z oliwy, pieprzu i majeranku przygotować marynatę - dokładnie natrzeć mięso. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić (najlepiej na kilka godzin).
Oliwę mocno rozgrzać na patelni - włożyć szynkę i krótko obsmażyć z każdej strony, by zamknąć pory w mięsie.
Posolić, obłożyć cebulą i marchewką, podlać odrobiną wody - krótko udusić w szybkowarze (7min. od puszczenia pary).
Przełożyć do naczynia żaroodpornego - upiec w piekarniku (230C) aż mięso będzie miękkie (ok. 30min).
Pokroić w plastry, polać sosem pieczeniowym.
Smacznego!
brzmi smacznie :) To bedzie moja pierwsza pieczen! Trzymaj kciuki
OdpowiedzUsuńTrzymam! Daj znać, jak wyszła :)
UsuńPyszne !!!!! tylko pieczenie trwało godzinę
OdpowiedzUsuń:-) Czas pieczenia zależy od mięsa. Poza tym jeśli mięsa nie poddusimy w szybkowarze, musimy dużo dłużej piec... :)
UsuńW termoobiegu?
OdpowiedzUsuńGrzanie góra-dół. W termoobiegu można skrócić czas pieczenia i temperaturę do 210-220C.
UsuńJeśli nie 'zaprawiamy' pieczeni w szybkowarze, trzeba znacznie wydłużyć czas pieczenia i na początku piec w temp. 160C.
Termoobieg?
OdpowiedzUsuń