Wyżerka dla miłośników szpinaku ...
Składniki:
- 1 cebula
- masło
- 450g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- woda
- 1 bulion warzywny
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka Vegety
- 150g śmietanki 30%
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak - chwilę podsmażyć.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i Vegetę - podsmażyć.
Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na tarce (przemieliłam w malakserze), zalać wodą, dodać bulion oraz szpinak.
Gotować 22 min. w temperaturze 90C.
Podawać w ugotowanym na twardo jajkiem lub/i kluseczkami z kaszy manny.
Smacznego!
lubię szpinak ale nie wiem czy bym go zjadła w tej wersji:)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba się przełamać :) Dla mnie zupa szpinakowa pycha :)
UsuńJoasiu, szpinak bardzo lubię i chętnie skorzystam z tego przepisu :) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńKasieńko, będzie mi baaardzo miło :)
UsuńŚciskam!