Pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach żeberka marynowane w miodzie
Składniki:
- 1,5kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki musztardy dijon (gładkiej, bez ziaren)
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól
- majeranek
Z miodu, musztardy, pieprzu, sprasowanego czosnku i oleju przygotować gęstą marynatę - wysmarować żeberka ze wszystkich stron, przełożyć do miski, zalać pozostałą marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego - oprószyć niewielką ilością soli i majerankiem - przykyć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min.
[jeżeli po tym czasie żeberka nadal nie są miękkie, przełożyć do szybkowaru i podgotować ok. 10 min. od puszczenia pary i z powrotem przełożyć do naczynia żaroodpornego]
Następnie odkryć i zapiekać kolejne 15 min. - żeberka powinny się ładnie zarumienić, być miękkie i z łatwością odchodzić od kości.
Podawać np. z ogórkami curry.
Smacznego!
też bardzo lubię takie żeberka, pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
Usuń