niedziela, 23 listopada 2014

Żeberka w miodzie II

Pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach żeberka marynowane w miodzie


Składniki:
  • 1,5kg żeberek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy dijon (gładkiej, bez ziaren)
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • majeranek


Z miodu, musztardy, pieprzu, sprasowanego czosnku i oleju przygotować gęstą marynatę - wysmarować żeberka ze wszystkich stron, przełożyć do miski, zalać pozostałą marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Żeberka wraz z  marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego - oprószyć niewielką ilością soli i majerankiem - przykyć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min. 
[jeżeli po tym czasie żeberka nadal nie są miękkie, przełożyć do szybkowaru i podgotować ok. 10 min. od puszczenia pary i z powrotem przełożyć do naczynia żaroodpornego]

Następnie odkryć i zapiekać kolejne 15 min. - żeberka powinny się ładnie zarumienić, być miękkie i z łatwością odchodzić od kości.

Podawać np. z ogórkami curry.

Smacznego!

2 komentarze: