wtorek, 11 listopada 2014

Zapiekanka brukselkowa z makaronem chińskim

Smakowita zapiekanka z brukselką

Składniki:

  • 250g brukselki
  • 200g białej kapusty
  • 1/4 paczki makaronu chińskiego (ok. 25g)
  • 50g salami
  • 45g masła
  • 45g mąki
  • 750g mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 30g sera montasio fresco


Brukselkę pokroić na połówki i zblanszować przez 3 min. w osolonym wrzątku. Wyciągnąć łyżką cedzakową i w tej samej wodzie podgotować kapustę przez 3 min.

W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę kapusty, surowego makaronu chińskiego  brukselki i salami pokrojonego w paseczki.

Sos beszamelowy:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i 
przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.8-9 min.)


Zalać zapiekanki sosem (makaron powinien być cały przykryty), posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.

Smacznego!

2 komentarze: