Smakowita zapiekanka z brukselką
Składniki:
- 250g brukselki
- 200g białej kapusty
- 1/4 paczki makaronu chińskiego (ok. 25g)
- 50g salami
- 45g masła
- 45g mąki
- 750g mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 30g sera montasio fresco
Brukselkę pokroić na połówki i zblanszować przez 3 min. w osolonym wrzątku. Wyciągnąć łyżką cedzakową i w tej samej wodzie podgotować kapustę przez 3 min.
W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę kapusty, surowego makaronu chińskiego brukselki i salami pokrojonego w paseczki.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i
przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.8-9 min.)
Zalać zapiekanki sosem (makaron powinien być cały przykryty), posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń