niedziela, 1 kwietnia 2012

Muffinki z warzywami

Wytrawne muffinki z warzywami stanowią pyszny dodatek

U mnie wczoraj towarzyszyły kurczakowi z grilla :)

Składniki:
  • 1 porcja ciasta krucho - drożdżowego (przepis tu)
  • 150g mrożonego groszku
  • 100g marchewki baby carrots
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sos beszamelowy (przepis tu - wystarczy 40g mąki; do sosu dodać wyciśnięty ząbek czosnku)
  • 2-3 plasterki sera

Z ciasta wykroić krążki, wykleić nasmarowaną formę do muffinek.

Groszek i marchewkę zblanszować w osolonym wrzątku (ok. 5min). Kukurydzę osączyć z zalewy.

Przygotować sos, wymieszać z warzywami - wlać do foremek.

Przykryć paseczkami sera żółtego.

Zapiekać w temperaturze 190C przez ok 35-40min.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. już dawno na wytrawnie za mną chodzą.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj za mną też :P do tej pory muffinki tylko na słodko robiłam, ale czas na zmiany :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Coś dla odmiany - np. zamiast ziemniaków i surówki.

      Usuń
  3. pyszne, muszę wypróbować ;) ja robię z kurczaka... piersi rozbijam, wkładam farsz z grzybków, cebuli, zawijam kurczaka, na to serek i zapiekam :) dokładny opis na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie roladki z kurczaka też robiłam - wszystkim smakowały :)

      Usuń
  4. uwielbiam wytrawne! fajne składniki, szczególnie dodatek sosu beszamelowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknęły w 5 minut, więc chyba były dość dobre :DDD

      Usuń
  5. Moja droga Asiu Twoje cuda które nam podajesz są niesamowite! Już tyle dań mam zrobione i wszyscy goście są zachwyceni! Wszystkim polecam twój blog! :) Gorąco pozdrawiam "DRAUMAR" (z mb) :)

    OdpowiedzUsuń