Składniki:
- 200g masła
- 60g cukru
- 300g maki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30min. do lodówki.
Rozwałkować ciasto, wykroić ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 12min (aż 'złapią' złoty kolor).
Smacznego!
wyglądają apetycznie! i są proste w zrobieniu! super:)
OdpowiedzUsuńBardzo proste - szybkie ciasteczka, gdy najdzie ochota na coś słodkiego :)
Usuńpyszne ciasteczka ale ciasta za nic w świecie nie mogłam rozwalkować i poprostu "rwałam" i formowałam okrągłe ciacha...:)
UsuńAgacjone:)
Ja robiłam z masła własnej roboty, więc nie było problemu z rozwałkowaniem - po prostu nie stwardniało na kość. Jeśli robię z kupnego, twardego wtedy najpierw wałkuję, wycinam ciasteczka i dopiero wkładam do lodówki na 30min. :)
Usuń