sobota, 14 kwietnia 2012

Ciasteczka maślane


Składniki:
  • 200g masła
  • 60g cukru
  • 300g maki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30min. do lodówki.

Rozwałkować ciasto, wykroić ciasteczka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 12min (aż 'złapią' złoty kolor).

Smacznego!

4 komentarze:

  1. wyglądają apetycznie! i są proste w zrobieniu! super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste - szybkie ciasteczka, gdy najdzie ochota na coś słodkiego :)

      Usuń
    2. pyszne ciasteczka ale ciasta za nic w świecie nie mogłam rozwalkować i poprostu "rwałam" i formowałam okrągłe ciacha...:)
      Agacjone:)

      Usuń
    3. Ja robiłam z masła własnej roboty, więc nie było problemu z rozwałkowaniem - po prostu nie stwardniało na kość. Jeśli robię z kupnego, twardego wtedy najpierw wałkuję, wycinam ciasteczka i dopiero wkładam do lodówki na 30min. :)

      Usuń