niedziela, 22 kwietnia 2012

Sos z szynki wieprzowej





Składniki:


  • 300g szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • bulion pieczeniowy
  • woda
  • 1-2 łyżki mąki
  • 20-30g słodkiej śmietanki (10%)


Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do mięsa i papryką. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć.

Dodać posiekaną cebulkę i sprasowany czosnek - zeszklić podlewając odrobiną wody. Doprawić pieprzem.

Przełożyć mięso do szybkowaru, dodać wodę, bulion - gotować 10min. od puszczenia pary. 
(jeśli nie mamy szybkowaru, należy dusić pod przykryciem do czasu aż mięso zmięknie)

Mąkę rozrobić z odrobiną wody i śmietanką - wlać do sosu, zagotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz