Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 180g gorzkiej czekolady
- 185g gęstej śmietany 18%
- 100 g cukru trzcinowego
- 450 g mąki
- 5 łyżek kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260g wody
- 180 g miękkiego masła
- 50g cukru
masa I:
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 500g serka mascarpone
masa II:
- 400g śmietany 30%
- cukier waniliowy
polewa:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 110g śmietany 18%
Białka ubić na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i cukrem trzcinowym.
Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka.
Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.
Dodać czekoladową masę i białka.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 min. (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Jajko utrzeć z cukrem waniliowym (ja ucieram w temperaturze 70/80C).
Stopniowo dodać mascarpone - wymieszać.
Nałożyć masę na pierwszy placek, przykryć drugim.
Jajko utrzeć z cukrem waniliowym (ja ucieram w temperaturze 70/80C).
Stopniowo dodać mascarpone - wymieszać.
Nałożyć masę na pierwszy placek, przykryć drugim.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym – przełożyć kolejną warstwą ciasta.
Polać polewą (czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej).
Udekorować.
Smacznego!
Udekorować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz