niedziela, 29 kwietnia 2012

Tort czekoladowy




Składniki:
ciasto:
  • 3 jajka
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 185g gęstej śmietany 18%
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 450 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260g wody
  • 180 g miękkiego masła
  • 50g cukru

masa I:

  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 500g serka mascarpone


masa II:
  • 400g śmietany 30%
  • cukier waniliowy
polewa:
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 110g śmietany 18%

Białka ubić na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i cukrem trzcinowym.
    Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

    Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka.

    Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.

    Dodać czekoladową masę i białka.

    Ciasto podzielić na 3 części. Każdą wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 min. (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.


    Jajko utrzeć z cukrem waniliowym (ja ucieram w temperaturze 70/80C).


    Stopniowo dodać mascarpone - wymieszać.


    Nałożyć masę na pierwszy placek, przykryć drugim.

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym – przełożyć kolejną warstwą ciasta.

    Polać polewą (czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej). 


    Udekorować. 


    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz