wtorek, 6 stycznia 2015

Babeczki brzoskwiniowo - budyniowo - cynamonowe

Pyszne babeczki na cieście francuskim z brzoskwinią i cynamonowym budyniem

Składniki: [8 sztuk]
  • 200g ciasta francuskiego [na domowe ciasto przepis znajdziesz tu]
  • 1 budyń śmietankowy [na domowy budyń przepis znajdziesz tu]
  • 1 łyżka cukru (jeśli budyń jest niesłodzony)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 280g mleka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • bułka tarta i margaryna do foremek



Foremki do tartaletek wsmarować margaryną i wysypać bułką tartą [po pierwsze ciasto nie przyklei się do formy, po drugie z bułki powstanie przepyszna, chrupka warstwa]

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykroić foremkami krążki i włożyć do foremek.

Na mleku ugotować gęsty budyń dodając cynamon - do każdej foremki włożyć kopiatą łyżkę budyniu, na nim ułożyć połówkę brzoskwini dociskając.

Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez 25 min[grzanie dół], następnie zmienić grzanie na góra-dół i piec kolejne 5 min.
(pieczemy do czasu, gdy ciasto francuskie nabierze ładnego, złotego koloru)

Smacznego!
 

2 komentarze: