sobota, 8 listopada 2014

Szarlotka japońska

Szarlotka japońska to nic innego, jak soczysty makowiec z jabłkami, rodzynkami, orzechami i żurawiną - wypróbujcie koniecznie :)

Składniki:

  • 500g maku
  • 350g mleka
  • 40g miodu (tym razem nawłociowy)
  • 100g rodzynek
  • 250g margaryny
  • 100g cukru
  • 7 jajek
  • 100g kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 500g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g żurawiny

+ polewa czekoladowa


Mak zmielić, dodać mleko, miód i rodzynki - gotować 15 min. mieszając. Wystudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając.
następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodać zimną masę makową nadal ucierając.

Do masy dodać kaszę, proszek do pieczenia i aromat - wymieszać.

Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę - dodać do masy wraz z orzechami i żurawiną -  wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Przelać masę do blaszki wyłożonej pergaminem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 170C i piec kolejne 34 - 40 min. (sprawdzić patyczkiem).

Placek nieco wystudzić, letni polać polewą (najlepiej z gorzkiej czekolady; jeśli polewam deserową, robię tylko 'zeberkę', by nie było za słodkie)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo nietypowa ta szarlotka! Ale wiele japońskich rzeczy ma to do siebie ;) Czuję, że mimo wszystko musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Bardzo w ich stylu :) Serca domowników podbite :)

      Usuń
  2. świetny pomysł:) takiej szarotki nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :) Takie dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń