Składniki:
- 1kg łopatki odtłuszczonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 kostka bulionu wołowego
- bulionetka pieczeniowa Knorr
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- woda
Mięso natrzeć pieprzem, majerankiem i rozgniecioną kostką bulionową.
Bardzo krótko obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, by zamknąć pory i zatrzymać smak.
Przełożyć do szybkowaru, podlać wodą, dodać bulionetkę i gotować 25 min. od puszczenia pary.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 35-40 min.
Po upływie w/w czasu mięso powinno być bardzo mięciutkie.
Czasami trafi się 'oporna sztuka' - wtedy warto ponownie wrzucić do garnka i podgotować kolejne 10min.
Przed podaniem pokroić ostrym nożem na plastry.
[z wywaru można przygotować sos]
Smacznego!
Kusisz takiego dobrego mięska bym nie odmówiła:)
OdpowiedzUsuń