sobota, 8 listopada 2014

Pieczeń z łopatki

Mięsko rozpływające się w ustach doskonale skomponuje się z kapustą zapiekaną



Składniki:
  • 1kg łopatki odtłuszczonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • bulionetka pieczeniowa Knorr
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • woda

Mięso natrzeć pieprzem, majerankiem i rozgniecioną kostką bulionową.

Bardzo krótko obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, by zamknąć pory i zatrzymać smak.

Przełożyć do szybkowaru, podlać wodą, dodać bulionetkę i gotować 25 min. od puszczenia pary.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 35-40 min. 

Po upływie w/w czasu mięso powinno być bardzo mięciutkie. 
Czasami trafi się 'oporna sztuka' - wtedy warto ponownie wrzucić do garnka i podgotować kolejne 10min.

Przed podaniem pokroić ostrym nożem na plastry.
[z wywaru można przygotować sos]

Smacznego!

1 komentarz: