poniedziałek, 3 marca 2014

Paluchy teściowej z serem

Serwuję dziś paluchy teściowej z serem, jako dodatek do zupy-krem z brokuła :)

Składniki:
  • 200g pszenicy
  • 10g mąki pszennej
  • 220g wody
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100g żółtego sera

Pszenicę zmielić, dodać mąkę, wodę, drożdże, sól i cukier - wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
[ciasto ma dość luźną konsystencję]

Dodać ser starty na grubych oczkach - wyrobić.

Rozwałkować na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej niewielką(!) ilością mąki.

Pokroić na długie paski o szerokości 2 cm, poskręcać i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem - odstawić do wyrośnięcia.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 230C przez 20 - 25min.

Podawać, jako dodatek do sosu, zupy lub z dipem.

Smacznego! 


4 komentarze: