czwartek, 13 marca 2014

Zapiekana kapusta pekińska

Proste, pyszne i smaczne - dla urozmaicenia można dodać np. boczuś :)

Składniki:
  • kapusta pekińska (ok 1 kg)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 60g roztopionego masła
  • mała cebula (ok. 80 - 90g)
  • 250g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 70g startego żółtego sera
  • 50g startego cheddara



Kapustę umyć i pokroić na ćwiartki.

Zblanszować (ok. 5min) w bulionie warzywnym uważając, by liście się nie rozpadły. Odcedzić i ułożyć kapustę w żaroodpornym naczyniu.

Polać roztopionym masłem.

Cebulkę drobno posiekać, dodać śmietanę, natkę, sól i pieprz - polać kapustę sosem.

Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 35 min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. świetny pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy raz :) ale na pewno nie ostatni :D

      Usuń