poniedziałek, 3 marca 2014

Brokułowy krem z grillowanych warzyw

Pyszna zupa - krem z grillowanych warzyw z paluchami teściowej

Składniki:
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 200g brokuła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100g słodkiej śmietanki (np. 30%)
  • woda


Warzywa obrać, pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Skropić oliwą i zarumienić na grillu (ok. 10-15 min).

Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę i przyprawy - gotować ok. 25 min. w temperaturze 90C.

Po ugotowaniu zblendować i zaprawić śmietanką - chwilę pogotować.

Podawać z grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo lub paluchami teściowej.

Smacznego!

2 komentarze: