niedziela, 23 marca 2014

Ciasto Shrek

Chrupiący spód + budyniowa masa + delikatna śmietankowa chmurka
Jeśli to Wasze smaki, polecam wypróbować :-)

Składniki:
spód:
  • 300g batoników Twix
  • 100g herbatników Petitki
  • 60g masła
[spód jest dość chrupki, więc jeśli wolicie miękkie spody, można zamienić Twixy i Petitki na ciasteczka zbożowe]

zielona masa:
  • 900g zielonego soku Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe
biała masa:
  • 1 zielona galaretka
  • 160g wrzątku
  • 400g śmietanki 30%
  • 200g śmietankowego, puszystego serka (np. twaróg sernikowy z wiaderka)
  • 1 opakowanie Delicji (dla mnie Delicje są zbyt słodkie, dlatego wolę na tym cieście nitki z gorzkiej czekolady)


Twixy i Petitki zmielć, wymieszać z roztopionym masłem - podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 5 min. Wystudzić.

Budynie rozpuścić w 200g soku, resztę zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową, dokładnie wymieszać. Gotować do czasu zgęstnienia. Gorący budyń wlać na spód Twixowy 
(w razie potrzeby wygładzić łyżką moczoną we wrzątku)

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę - wymieszać.
Wlać masę na zieloną warstwę, na wierzchu ułożyć Delicje lekko dociskając.

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę to ciasto w takiej postaci. Wygląda bardzo zachęcająco i chyba kiedyś się skuszę na tą wersję :) Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Z chęcią wdepnę z rewizytą :)

      Usuń
  2. wow, świetnie to wygląda! na prawdę! w pełni zasługuje na miano ''shreka'' :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie wygląda wspaniale ale jego smak mnie nie powalił :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dlatego je zmodyfikowałam, by pasowało pod nasze smaki.

      Usuń
  4. lubię to ciasto ja je robię trochę inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią zerknę na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda, tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wygląda cudnie i chcę je zrobić na roczek córki, tylko pytanie czy na blaszkę prostokątną czy kwadratową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam na prostokątnej :) 24cm x 30cm

      Usuń