sobota, 15 marca 2014

Markizowy torcik z borówkami

Składniki:
  • ok. 400g ciemnych markiz (np. oreo)
  • 60g masła
  • 350g śmietanki 30%
  • 450g serka mascarpone
  • opcjonalnie: 25-30g cukru pudru [moje markizy były dość słodkie, więc zrezygnowałam z cukru]
  • 150g borówki amerykańskiej


Tortownicę lub formę do tart (Ø 23 cm) wyłożyć pergaminem.


250g markiz zmielić lub skruszyć, wymieszać z roztopionym masłem - wykleić masą dno formy. 

Pozostałe ciasteczka rozkleić i wyłożyć nimi brzeg tortownicy, wciskając je w masę markizową na dnie formy.

Ubić śmietankę, delikatnie wymieszać z mascarpone - przełożyć masę na markizy i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

Po schłodzeniu udekorować borówkami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale mam na noc smaka... pysznie wygląda.

    Zapraszam w swoje skromne progi w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń