czwartek, 27 marca 2014

Drożdżowa tarta z łososiem

Puszysta, chrupiąca, z wilgotnym nadzieniem :)



Składniki:
ciasto:
  • 180g mąki
  • 90g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25g oliwy
  • 1 łyżka suszonego (lub świeżego) koperku
nadzienie:
  • 1 cebula
  • masło
  • 100g łososia
  • 200g śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • tarty ser żółty


Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.

Formę do tarty (fi 22cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tarty, formując wysoki brzeg.

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle;  łososia pokroić na małe kawałki - ułożyć na cieście drożdżowym.

Śmietankę wymieszać z musztardą, pieprzem i roztrzepanymi jakami - wlać do formy, posypać startym serem. Całość odstawić do wyrośnięcia.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C [grzanie dolne] przez ok. 50 min. (do zarumienienia i upieczenia spodu).

Smacznego!




2 komentarze: