niedziela, 12 stycznia 2014

Rumowe portugalskie babeczki z konfiturą z malin

Pyszne i ekspresowe - u mnie znikają w mgnieniu oka :)


Składniki:
  • 150g śmietanki 30%
  • 100g mleka
  • 250g śmietany
  • 120g cukru
  • 50g mąki
  • 5 żółtek
  • 1,5-2 łyżeczki olejku rumowego
  • skórka z połowy cytryny
  • ciasto francuskie [przepis znajdziesz tu]




Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm, wyciąć z niego krążki o śr. ok. 10cm.







Włożyć po 1 krążku do foremek (12 dużych foremek do mufinek).





Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.

Dodać olejek rumowy i startą skórkę z cytryny, ugotować budyń ciągle mieszając [18min]

Nagrzać piekarnik do 200C.

Wlać nadzienie do foremek, nie wypełniając po brzegi:





Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 25-30min. aż krem się zetnie i zarumieni z wierzchu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz