środa, 1 stycznia 2014

Pizza z chedarem

Smakowita pizza z szynką i chedarem - mniam!

Składniki:
ciasto:
  • 180g mąki
  • 90g ciepłej wody
  • 10g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20g oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
obłożenie:
  • 100g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g szynki
  • cząber
  • tymianek
  • chedar


Ciasto:

Z podanych składników zagnieść gładkie, lśniące ciasto  - rozwałkować i odstawić do wyrośnięcia.


Pizza:

Pomidory rozdrobnić wraz z koncentratem - rozsmarować na cieście.

Cebulę pokroić w cienkie piórka, poddusić z dodatkiem cukru (w razie potrzeby podlać wodą - cebula nie powinna być spieczona). Wyłożyć na rozsmarowany sos pomidorowy.

Szynkę pokroić w cienkie plasterki - ułożyć na cebuli.

Oprószyć ziołami (cząber i tymianek), posypać rozdrobnionym chedarem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 min. 
(dolana szyna piekarnika; grzanie dolne)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz