czwartek, 16 stycznia 2014

Zapiekanka w sosie mozzarellowo-szpinakowym

Jej zaletą jest to, że jest dobra zarówno tuż po przygotowaniu, jak i na drugi dzień :)



Składniki: [3 sztuki]

  • 100g makaronu (np. świderki)
  • 250g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 125g mozzarelli
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku


Makaron ugotować w osolonym wrzątku (minuta krócej niż czas podany na opakowaniu, by uzyskać twardy makaron)

Pierś zmielić z marchewką, wymieszać z Vegetą i pieprzem.

Cebulę pokroić w cienkie piórka, usmażyć na złoto z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Masło roztopić dodać mąkę, mleko, przyprawy - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.  Dodać drobno pokrojoną mozzarellę - gotować ok 7 min. stale mieszając. W międzyczasie odparować  szpinak na patelni z dodatkiem sprasowanego czosnku (podsmażyć do czasu, gdy woda odparuje) -dodać do sosu i wymieszać.

W naczyniach żaroodpornych ułożyć:

- warstwę makaronu
- surowy, zmielony kurczak z marchewkę
- cebula

Całość zalać sosem i zapiec w piekarniku w temperaturze 190C przez ok. 35min.

Smacznego!

2 komentarze: