niedziela, 12 stycznia 2014

Gołąbki z wędzoną śliwką

Smakowite gołąbki wg. Jakubiaka - warto spróbować :)

Składniki:
  • mała kapusta
  • 100g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • czerwona cebula
  • 400g wątróbki drobiowej (np. z indyka)
  • 200g śliwek wędzonych
  • wódka do zalania śliwek
  • 1 żółtko
  • 1 jako
  • sól, pieprz
sos śliwowy:
  • 100g suszonych śliwek kalifornijskich
  • ok. 300g bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Śliwki wędzone, polskie namoczyć w wódce -  24 godziny.

Kapustę sparzyć i przygotować liście na gołąbki [instrukcję znajdziesz tu].

Kaszę wymieszać z 1 żółtkiem, zalać wodą w proporcji 1:2,5, posolić i ugotować (15min). 
Po ugotowaniu odstawić, by naciągnęło wodę - nadmiar po ok. 10-15min. odsączyć.

Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle.

Dodać drobno pokrojoną wątróbkę. Gdy wątróbka będzie zarumieniona, dodać odsączone z alkoholu, wydrylowane, pokrojone śliwki - podsmażyć, by odparować alkohol.

Odstawić do wystudzenia, następnie wymieszać z kaszą i jajkiem. Doprawić solą.

Zawinąć 2-3 łyżki farszu w każdy liść kapusty, ułożyć w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

Zalać bulionem i ugotować na miękko
 [w szybkowarze: 1 min. od puszczenia pary ; w garnku: ok 1,5 godziny]


Sos:

Śliwki pokroić, zalać bulionem - gotować ok 15 min (do czasu, aż śliwki zaczną się rozpadać)

Zaprawić mąką ziemniaczaną (wymieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody, wlać do sosu)

Doprawić pieprzem.

Podawać gołąbki z sosem.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, i ta wódeczka, ciekawe połączenie - z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków , a jako że bardzo lubię wędzone śliwki, na pewno spróbuję .
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie . Lipka : http://sio-smutki.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za śliwkami wędzonymi nie przepadam, ale w tym połączeniu dały radę - były pyszne :)
      Wdepnę z rewizytą :)

      Usuń
  3. Wow, nie potrafie sobie wyobrazic, jak to smakuje (chociaz wierze, ze bardzo dobrze). Musisz mnie po prostu na degustacje zaprosic!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wyśmienicie. Kasieńko, jesteś zaproszona! :)

      Usuń
  4. Ciekawy ten przepis, skopiowałam i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń