sobota, 3 listopada 2012

Naleśniki mięsno-kalafiorowe

Naleśniki z mięsem i kalafiorem 



Składniki:
naleśniki:
  • 170g mąki
  • 200g mleka
  • 200g wody
  • 1 jajko
  • oliwa
  • szczypta soli

farsz: (na 8 sztuk)
  • 300g łopatki odtłuszczonej
  • 70g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g kalafiora
  • 150g sera żółtego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (np. Vegeta)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju o smaku chilli
  • 1/2 porcji sosu beszamelowego

Naleśniki:


Zmiksować wszystkie składniki, odstawić na 15 min.

Usmażyć z obu stron. 


Farsz:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie.

Łopatkę pokroić  w niewielką kosteczkę - doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i olejem chilli - odstawić.

Cebulkę posiekać w grubą kostkę.

Łopatkę obsmażyć na oliwie, następnie dodać cebulę - smażyć do czasu zeszklenia cebulki.

Podlać odrobiną wody - dusić, aż mięso będzie  miękkie. Pod koniec duszenia (gdy woda wyparuje) dodać sprasowany czosnek - chwilę poddusić.

Kalafior pokroić, dodać mięso, starty ser i sos beszamelowy - wymieszać.

Nałożyć sporą porcję farszu na naleśniki, zawinąć i usmażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego!

2 komentarze: