Składniki:
- 220g masła
- 220g gorzkiej czekolady
- 135g mąki
- 20g kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
- 180g cukru trzcinowego
- 90g orzechów laskowych
- 90g migdałów
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej - odstawić do ostudzenia.
Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z kakao i solą - wymieszać.
Następnie dodać masę czekoladową - wymieszać na gładką masę.
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Do masy dodać orzechy i migdały - wymieszać i przelać na blaszkę [23x30cm] wyłożoną pergaminem.
Piec 20-25min.
Po upieczeniu ciasto powinno być jasno brązowe i suche z zewnątrz oraz ciemno brązowe i wilgotne wewnątrz.
Smacznego!
brownie już dawno za mną chodzi...
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńI really like cake with chocolate ... / Ewelina K.
OdpowiedzUsuń