sobota, 3 listopada 2012

Brownie z orzechami i migdałami

Pyszne czekoladowe brownie, czyli amerykańskie ciasto z wilgotnym wnętrzem



Składniki:
  • 220g masła
  • 220g gorzkiej czekolady
  • 135g mąki
  • 20g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 180g cukru trzcinowego
  • 90g orzechów laskowych
  • 90g migdałów


Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej - odstawić do ostudzenia.

Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z kakao i solą - wymieszać.

Następnie dodać masę czekoladową - wymieszać na gładką masę.

Rozgrzać piekarnik do 180C.

Do masy dodać orzechy i migdały - wymieszać i przelać na blaszkę [23x30cm] wyłożoną pergaminem.

Piec 20-25min. 

Po upieczeniu ciasto powinno być jasno brązowe i suche  z zewnątrz oraz ciemno brązowe i  wilgotne wewnątrz.

Smacznego!

3 komentarze: