Naleśniki z mięsem i kalafiorem
Składniki:
naleśniki:
- 170g mąki
- 200g mleka
- 200g wody
- 1 jajko
- oliwa
- szczypta soli
farsz: (na 8 sztuk)
- 300g łopatki odtłuszczonej
- 70g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 500g kalafiora
- 150g sera żółtego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (np. Vegeta)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki oleju o smaku chilli
- 1/2 porcji sosu beszamelowego
Naleśniki:
Zmiksować wszystkie składniki, odstawić na 15 min.
Usmażyć z obu stron.
Farsz:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie.
Łopatkę pokroić w niewielką kosteczkę - doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i olejem chilli - odstawić.
Cebulkę posiekać w grubą kostkę.
Łopatkę obsmażyć na oliwie, następnie dodać cebulę - smażyć do czasu zeszklenia cebulki.
Podlać odrobiną wody - dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia (gdy woda wyparuje) dodać sprasowany czosnek - chwilę poddusić.
Kalafior pokroić, dodać mięso, starty ser i sos beszamelowy - wymieszać.
Nałożyć sporą porcję farszu na naleśniki, zawinąć i usmażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Najważniejsze, że smaczne :)
Usuń