Przednia zupa-krem z pieczonej papryki z gotowanym kurczakiem - serdecznie polecam!
Składniki:
- 50g cebuli
- 1 papryka czerwona (130g)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pietruszki
- marchewka
- 900g wody
- 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 kostka rosołowa (z kury)
- 120g śmietany
- filety z podudzia kurczaka
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego - przekroić na pół. Ułożyć na blaszce - upiec w piekarniku (funkcja grill **) 10 min. z jednej strony i 5 min. z drugiej strony.
Warzywa i kurczaka pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy.
Gotować 20min. w temperaturze 90C.
Wyciągnąć kurczaka, dodać śmietanę - zmiksować.
Włożyć z powrotem kurczaka, gotować kolejne 6min.
Można podać z kluseczkami z sera białego (przepis wkrótce).
Smacznego!
Zupa smakuje bajecznie! (Choć następnym razem dam ciut mniej pieprzu) :) Polecam!!!
OdpowiedzUsuńlooks delicious. regards. / Ewelina. K
OdpowiedzUsuń