wtorek, 13 listopada 2012

Krem z pieczonej papryki

Przednia zupa-krem z pieczonej papryki z gotowanym kurczakiem - serdecznie polecam!



Składniki:
  • 50g cebuli
  • 1 papryka czerwona (130g)
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pietruszki
  • marchewka
  • 900g wody
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 kostka rosołowa (z kury)
  • 120g śmietany
  • filety z podudzia kurczaka

Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego - przekroić na pół. Ułożyć na blaszce - upiec w piekarniku (funkcja grill **) 10 min. z jednej strony i 5 min. z drugiej strony.

Warzywa i kurczaka pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy. 

Gotować 20min. w temperaturze 90C.

Wyciągnąć kurczaka, dodać śmietanę - zmiksować.

Włożyć z powrotem kurczaka, gotować kolejne 6min.

Można podać z kluseczkami z sera białego (przepis wkrótce).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zupa smakuje bajecznie! (Choć następnym razem dam ciut mniej pieprzu) :) Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. looks delicious. regards. / Ewelina. K

    OdpowiedzUsuń