czwartek, 8 listopada 2012

Zupa-krem z buraczków z cheddarem

Dziś wymyśliłam sobie na obiadek zupę-krem z buraczków - eksperyment udany, na stałe wpisuję do naszego menu :)


Składniki:
  • 40g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-15g masła
  • 130g buraków czerwonych
  • 80g marchewki
  • 1 ziemniak
  • 900g wody
  • kostka bulionu wołowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany


Cebulę i czosnek posiekać - poddusić 3 min. na maśle.

Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaka i buraczki.

Zalać wodą, dodać przyprawy - gotować 25min. w temp. 90C.

Wyciągnąć listek laurowy, dodać śmietanę, zmiksować i zagotować.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i startym cheddarem.

Smacznego!

7 komentarzy: