czwartek, 22 marca 2012

Zupa szpinakowa

Smaczna i bogata w żelazo zupka szpinakowa :)


Składniki:
  • 70g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 600g wody
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 100g śmietanki
  • 100g jogurtu naturalnego
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • 3 ziemniaki
  • jajka ugotowane na twardo




Czosnek rozdrobnić, podsmażyć na oliwie. Dodać starte warzywa, kostkę i wodę - gotować ok. 8min.

Dodać szpinak - zagotować.

Doprawić i zaprawić śmietanką wymieszaną z jogurtem.

Cebulkę podsmażyć na złoty kolor. Natkę pietruszki posiekać.

Dodać do zupy.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i dodać do zupy.

Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mam trochę mrożonego szpinaku - już wiem co z nim zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Zupka wygląda smakowicie.
    Dlaczego brak tabeli z kaloriami?

    OdpowiedzUsuń
  3. My też stworzyliśmy swoja zupkę szpinakową. Tak wyszła:
    http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=zupa-szpinakowa

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń