niedziela, 11 marca 2012

Kurczak na butelce

Zainspirowana tym przepisem, postanowiłam dziś stworzyć swoją wersję kurczaka na butelce - wyszedł wyśmienicie! Mięciutki i soczysty z chrupiącą skórką:



Składniki:
  • 1 kurczak
  • 3 łyżeczki Naturalnej Marynaty do kurczaka
  • 30g oliwy
  • pieprz
  • czosnek suszony
  • 500g piwa
Oliwę wymieszać z marynatą - natrzeć kurczaka. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem - odstawić na co najmniej 1godz.

Nadziać kurczaka na butelkę w połowie wypełnioną piwem, wstawić do brytfanki:





Nagrzać piekarnik do 180C - piec ok. 1h 20min (z termoobiegiem) co 20min. podlewając pozostałym piwem:



Przed ściągnięciem z butelki chwilę odczekać.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. A upiekę takiego - wygląda super, pewnie tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś, całkiem niezły wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na stole na pewno jeszcze zagości :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. :-) Nie sądziłam, że będzie taka różnica, jeśli się go upiecze w ten sposób :)

      Usuń