poniedziałek, 5 marca 2012

Maślano-maślankowe bułeczki


Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g drożdży
  • 250g maślanki
  • 1 jajko
  • 80g masła
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli




Zrobić zaczyn z cukru, maślanki i drożdży. Pozostawić, aż zacznie pracować.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Uformować bułeczki .

Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15min).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC przez 20-25min.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Napisz proszę, jak uformować takie bułeczki :)

    pzodrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokażę na fotkach przy kolejnym lepieniu :)

      Usuń
  2. śliczna ta bułeczka, fajnie zasupłana :)

    OdpowiedzUsuń