niedziela, 11 marca 2012

Ciasto kawowe







Biszkopt:
  • 150g cukru pudru
  • 120g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Poncz:


  • 200g mocnej kawy
  • 60g wódki



Masa kawowa :
  • 500g mleka ,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g masła ,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 60g cukru pudru


Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka stale ubijając.

Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Wylać na foremkę - upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25min (do suchego patyczka).

Zimny biszkopt przekroić na dwie części - nasączyć ponczem.

Masa kawowa:

Z mleka odlać 1/2 szklanki, w której należy wymieszać budyń.

Pozostałe mleko zagotować z kawą i cukrem, wlać wymieszany z mlekiem budyń, zagotować.

Przykryć folią spożywczą - odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.

Przełożyć masą biszkopty, odstawić do lodówki:


Udekorować polewą czekoladową lub masą cukrową:


Smacznego!

5 komentarzy: